Sigla DespreIsus.ro

Diferenţa dintre Religie şi Evanghelie

Data articolului: 3/28/2011 1:21:09 PM

Contraste între Religie şi Evanghelie

Tim KellerReligia vs. Evanghelia

Acceptarea

 • Religia: „Ascult, de aceea, sunt acceptat.”
 • Evanghelia: „Sunt acceptat; de aceea, eu ascult.” 

Motivaţia 

 • Religia: Motivaţia este bazată pe frică şi nesiguranţă.
 • Evanghelia: Motivaţia este bazată pe bucurie plină de apreciere.

Ascultarea 

 • Religia: Eu ascult de Dumnezeu pentru a dobândi lucruri de la El.
 • Evanghelia: Eu ascult de Dumnezeu pentru a-L dobândi pe El – să mă bucur de El şi să mă aseamăn cu El. 

Circumstanţele 

 • Religia: Când circumstanţele din viaţa noastră devin neplăcute, mă supăr pe Dumnezeu sau pe mine, pentru că eu cred că orice persoană bună merită o viaţă comfortabilă.
 • Evanghelia: Când circumstanţele din viaţa noastră devin neplăcute, mă lupt, dar ştiu că pedeapsa mea a căzut asupra lui Isus şi chiar dacă Dumnezeu permite aceste lucruri pentru pregătirea mea, El îşi va manifesta dragostea părintească în timpul acestei pregătiri.   

Critica 

 • Religia: Când sunt criticat, sunt furios sau devastat, pentru că este important pentru mine să cred că sunt „o persoană bună”. Ameninţările la adresa imaginii mele trebuie distruse cu orice preţ. 
 • Evanghelia: Când sunt criticat, mă lupt, dar nu este esenţial pentru mine să cred că sunt „o persoană bună”. Identitatea mea nu este clădită pe cazierul meu sau pe performanţele mele, ci pe dragostea lui Dumnezeu pentru mine în Cristos. 

Rugăciunea 

 • Religia: Viaţa mea de rugăciune constă în mare parte din cereri şi este mai ferventă numai când sunt în nevoi. Scopul meu principal în rugăciune este să pot controla situaţiile.
 • Evanghelia: Viaţa mea de rugăciune constă într-o bogată laudă şi adorare. Scopul meu principal în rugăciune este să am părtăşie cu Dumnezeu. 

Încrederea

 • Religia: Imaginea mea de sine pendulează între doi poli. Dacă şi când eu trăiesc la nivelul standardelor mele, mă simt încrezător, dar atunci sunt ispitit să fiu mândru şi insensibil faţă de oamenii care cad. Dacă şi când eu trăiesc la nivelul standardelor mele, mă simt umil, dar nu încrezător – mă simt un ratat!
 • Evanghelia: Imaginea mea de sine nu se bazează pe realizările mele morale. În Cristos eu sunt simul lustus et peccator – în acelaşi timp păcătos şi pierdut, dar totuşi acceptat în Cristos. Sunt aşa de păcătos încât El a trebuit să moară pentru mine şi sunt aşa de iubit încât El a dorit să moară pentru mine. Aceasta mă conduce într-o adâncă umilinţă şi încredere, în acelaşi timp.

Identitatea 

 • Religia: Identitatea şi valoarea mea sunt bazate în principal pe cât de mult mă străduiesc sau cât de moral sunt – astfel îi dispreţuiesc pe cei pe care îi consider leneşi şi imorali. 
 • Evanghelia: Identitatea şi valoarea mea sunt centrate pe Cel care a murit pentru mine. Sunt mântuit absolut prin har şi nu îi pot dispreţui pe cei care cred şi practică diferit de mine. Numai prin har sunt ceea ce sunt! 

 

Autorinecunoscuţi                                                                                                    

Religia este operă omenească. Evangheliaeste dată de Dumnezeu. 

Religia este ceea ce omul face pentru Dumnezeu. Evanghelia esteceea ce Dumnezeu face pentru om.  

Religia este căutarea omului după Dumnezeu. Evanghelia estecăutarea lui Dumnezeu după om. 

Religia esteaderarea la un sistem. Evanghelia estedevotamentul faţă de o persoană. 

Religia cautăapartenenţa. Evanghelia cautărelaţia. 

Religia subliniază„a face”. Evanghelia subliniază „afi”. 

Religia spune „aatinge”. Evanghelia spune „a obţine”. 

Religia spune „încearcă”.Evanghelia spune „încrede-te”. 

Religia spune „făbine să primeşti bine”. Evangheliaspune „dreptate fără fapte”.

Religia se străduieşte pentru transformareaexterioară. Evanghelia se străduieşte pentrutransformarea interioară. 

Religia este ovedere bună. Evanghelia este o vestebună.  

Religia spoieşte. Evanghelia albeşte. 

Religia seschimbă cu vremurile. Evanghelia schimbăvremurile. 

Religia spune „dacă mă străduiesc, poate voi fi cu Dumnezeu”. Evanghelia spune „dacă mă încred în Cristos, voi fi cu Dumnezeu”.

Religia aduce teamă şi nesiguranţă. Evangheliaaduce speranţă şi siguranţă. 

Religia spune „Eu cred în mine şi în faptele mele”. Evanghelia spune „Eu cred în Cristos şi în lucrarea Sa”.

Religia nu a funcţionat niciodată . Evangheliaa funcţionat întotdeauna.

Religia spune „fă”. Evanghelia spune„făcut”.

 

Mark Driscoll şi Gerry Breshears

10 contraste între Religie şi Evangheliedin capitolul 4 al cărţii Death by Love:Letters From The Cross (“Moarte prin dragoste: Scrisori de la cruce”) de Mark Driscoll şi GerryBreshears.

 1. Religia spune că Dumnezeu nu mă va iubi până când eu nu voi asculta de regulile Lui îndeajuns să-I merit dragostea… Evanghelia spune că datoriă faptului că Dumnezeu deja m-a iubit şi şi-a exprimat dragostea prin lucrarea persoanală a lui Isus pe cruce, acum sunt liber de păcat pentru a trăi o viaţă nouă de ascultare, prin puterea dragostei Sale pe care mi-o oferă în dar.
 2. Religia spune că lumea este formată din oameni buni şi oameni răi… Evanghelia spune că lumea nu este formată din oameni buni şi oameni răi, ci mai degrabă din păcătoşi care fie se pocăiesc şi îşi pun încrederea în moartea lui Isus pentru viaţa lor, sau nu se pocăiesc şi rămân morţi spirituali şi separaţi de Dumnezeu, sub mânia Sa.
 3. Religia este vorba despre ceea ce faci…. Evanghelia este despre ceea ce Isus a făcut – pentru tine, în tine şi prin tine – prin har.
 4. Religia este vorba despre a obţine ceva de la Dumnezeu… Evanghelia este vorba despre a-L primi pe Dumnezeu însuşi, care este cea mai mare comoară a noastră, cea mai înaltă bucurie şi sursă a vieţii, fie că suntem bogaţi sau săraci, sănătoşi sau bolnavi, trăim sau murim, suntem fericiţi sau trişti.
 5. Religia vede greutăţile ca fiind o pedeapsă neiubitoare, decât o disciplinare care sfinţeşte… pentru urmaşul lui Cristos – Dumnezeu va folosi suferinţa pentru a ne sfinţi prin necazuri şi să ne facă mai mult ca Isus.
 6. Religia este despre tine… Evanghelia este în contrastul dintre faptul că Isus ne-a slujit plin de dragoste şi noi îl iubim, şi îi slujim cu dragoste pe oameni aşa cum Isus a făcut-o cu noi.
 7. Religia se concentrează aproape total pe viaţa exterioară, vizibilă a unei persoane şi nu trece cu privirea peste viaţa interioară, invizibilă a inimii unde se află motivele… Evanghelia este preocupată mai întâi cu starea interioară a noastră. 
 8. Religia este despre ceea ce facem noi, îsă rezultatul final este că nouă ne lipseşte siguranţa poziţiei noastre înaintea lui Dumnezeu… Evanghelia ne spune că datorită faptului că starea noastră înaintea lui Dumnezeu este posibilă numai în Isus, noi putem şti cu siguranţă că suntem oameni asiguraţi şi răscumpăraţi.
 9. Religia pur şi simplu nu lucrează/munceşte pentru că asta rezultă în mândrie sau disperare… Evanghelia singură ne conduce la o ascultare smerită şi încrezatoare, plină de bucurie, pentru că ne învaţă că neprihanirea nu este a noastră, ci mai degrabă este un dar de la Isus datorită lucrării Sale pe cruce.
 10. Religia caută neprihanirea prin puterea neprihănirii de sine… Vestea bună a evangheliei este că Isus ne-a dăruit neprihanirea Sa, nouă care suntem prihăniţi, dacă credem sau avem credinţa numai în persoana şi lucrarea Sa.

 

Cuvinte cheie: Religia, Evanghelia

Nu sunt comentarii

Nu există comentarii încă.

Other articles
Centralitatea Evangheliei
Evanghelia nu reprezintă doar minimul de cerințe doctrinare necesar pentru a intra în Împărăție, ci modalitatea prin care înregistrăm orice progres în Împărăție. Read more »
Data articolului: 6/28/2013 1:40:28 PM |
Pericolul încercării de a-I fi plăcut lui Dumnezeu
Sandra s-a luptat toată viaţa cu dorinţa de a-i mulţumi pe oameni. Ea spune că nu-şi aminteşte vreo vreme în care să nu să se fi întrebat ce cred ceilalţi despre ea. Read more »
Data articolului: 2/10/2012 12:41:47 PM |
Cel mai transformator cuvânt
Evanghelia pe care ţi-o predici va avea un efect enorm asupra a ceea ce îţi doreşti, a ceea ce gândeşti, spui şi faci... Read more »
Data articolului: 1/22/2012 11:44:32 PM |
Puterea transformatoare a Evangheliei
Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Read more »
Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM |
Cum să nu devii creştin
Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin. Read more »
Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM |
Copyright © William Anderson | All Rights Reserved