Sigla DespreIsus.ro

Cum să nu devii creştin

Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM

Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin.

de Greg Laurie (original article)

pune la îndoială tânără femeieCe înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţideveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin.

Însă tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu, născuţi nu din sânge, nici din voia firii, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. (Ioan 1:12-13)

Nu poţi fi creştin prin simplul fapt te-ai născut într-o familie creştină. Mă uimeşte cum unii oameni, când îi întrebi cum ştiu că sunt creştini, răspund: „Pentru că cred că bunicul meu a fost,” sau,  „Pentru că mama mea e creştină.” E ca şi când ar crede că familia lor are vreun soi de „gene” creştine. Este un mare privilegiu să ai părinţi creştini. E un lucru minunat să fii crescut cu valori biblice şi să dezvolţi o concepţie creştină asupra lumii. Dar tot trebuie să crezi personal în Isus. Nu poţi trăi de pe urma credinţei familiei.

Nu te poţi face singur creştin prin propria ta voie. Credinţa nu are nimic de-a face nici cu mediul tău familial şi nici cu dorinţa. Nu poţi spune simplu: „Din momentul acesta sunt creştin!” Să devii creştin presupune să-ţi pui încrederea în Dumnezeu. Dumnezeu este cel care te mântuieşte, nu tu singur. Ar fi ca şi când o persoană pe punctul de a se îneca ar încerca să se salveze singură. Să devii creştin presupune să te întorci de la păcat şi să te încrezi în Isus şi doar în Isus pentru mântuirea ta. Presupune să spui „da” invitaţiei lui Dumnezeu de a-ţi schimba inima.

Nu poţi deveni creştin prin constrângere. Nimeni de pe lume nu te poate face creştin. Niciun pastor sau preot nu te poate face creştin printr-un simplu botez sau prin vreo taină. Nu poţi renaşte printr-o ceremonie sau prin citirea unui crez sau ridicându-te sau aşezându-te, sau mergând în faţă sau îngenunchind în faţa unei bănci. Niciunul din aceste lucruri nu te va face creştin prin practicarea lui.

Acum că am explicat cum să nu devii creştin, să vedem ce înseamnă să devii unul. Găsim răspunsul în versetul pe care l-am citat mai sus: „Însă tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu.”

A fi creştin nu înseamnă doar să urmezi un crez, deşi include şi acest aspect. Nu înseamnă doar să crezi anumite adevăruri, deşi înseamnă şi asta. Înseamnă să Îl primeşti pe Cristos în viaţa ta ca Domn şi Mântuito 

Trebuie să existe un moment în care eşti trezit la nevoia ta spirituală şi spui „Doamne, ştiu că sunt un păcătos. Ştiu că nu împlinesc criteriile. Lumina Ta a pătruns în ascunzişurile vieţii mele şi mi-ai expus goliciunea spirituală. Mi-ai arătat vulnerabilitatea şi nevoia. În acelaşi timp, ştii că nu pot deveni creştin prin puterea mea, aşa că vin la Tine în termenii Tăi. Mă întorc de la păcatul meu. Cred că Fiul Tău, Isus, Cuvântul care a creat toate lucrurile, a devenit om şi a umblat printre noi. Cred că a murit pe cruce pentru păcatul meu. Îmi pun încrederea în Tine. Aleg să Te urmez.” 

A deveni creştin se aseamănă cu primirea unui dar. Dumnezeu îţi oferă un cadou, dar tu trebuie să îl primeşti şi să îl deschizi ca să înţelegi ce este. 

Oamenii sunt nostimi când deschid cadourile. Eu cred că e o pierdere de timp să împachetezi un cadou pentru majoritatea bărbaţilor. 

În timp ce o femeie admiră felul în care a fost împachetat cadoul şi poate îl mai şi despachetează cu grijă sperând să folosească panglica mai târziu, un bărbat rupe hârtia viu colorată ca pe un obstacol. Pentru el, ambalajul îi stă în cale şi doar îl împiedică să ajungă la lucrul pe care de fapt îl doreşte, adică ce se află în cutie. În general, doar asta îi interesează pe bărbaţi. 

Soţiei mele, pe de altă parte, îi place – şi de multe ori prelungeşte – procesul de despachetare. Nu înţeleg de ce, dar când cineva îi oferă un cadou lui Cathe, ea spune: „Mulţumesc mult!” Apoi pune cadoul deoparte pentru un timp. Eu nu pot să fac asta. Dacă cineva îmi face un cadou, vreau să-l deschid imediat. Vreau ca şi ea să facă la fel, aşa că o întreb: „Cathe, îţi deschizi cadoul?” 

„O să-l deschid mai târziu,” îmi spune ea. „Mai întâi am să servesc cina.” 

„Cadoul?” îi reamintesc eu după cină. 

„Am să servesc desertul.”

„Cadoul?” o întreb eu pe la mijlocul desertului. 

„Am să-mi beau cafeaua.”

„Deschide cadoul!” spun eu, nemaiputând să rezist. „Cum poţi să stai acolo în prezenţa unui cadou nedeschis?” 

În acelaşi fel, Dumnezeu ne-a dat fiecăruia un cadou, dar nu ne este de niciun folos până nu îl deschidem. Cadoul stă pur şi simplu acolo. 

Poate te gândeşti: „Ajung eu la el mai târziu. Ştiu că e acolo. Faptul că ştiu că e acolo îmi dă un sentiment plăcut. Sunt fericit că e acolo.” Dar, aşteaptă puţin. Tu trebuie să-l primeşti. Trebuie să deschizi acest cadou. Până nu faci asta, nu vei experimenta ceea ce Dumezeu are pregătit pentru tine

Poate spui: „Ştiu că Isus este Domnul. Ştiu că El este Creatorul tuturor lucrurilor. Ştiu că a murit pe cruce. Ştiu că El are răspunsurile la toate întrebările mele. Ştiu că îmi poate ierta păcatele. E acolo şi bate la uşă. E plăcut să ştiu că e chiar acolo.” Dar asta nu e destul. Un cadou e bun doar dacă este folosit. Aşa că întinde mâna şi primeşte cadoul.

Familia ta creştină nu o poate face pentru tine. Tu nu o poţi face pentru tine spunând: „Cred în felul meu.” Trebuie să spui: „Doamne, primesc cu bucurie cadoul Tău al vieţii veşnice. Mă încred în promisiunile Tale şi aleg să-L urmez pe Isus.” 

Ai făcut încă asta?

Used by permission from Harvest Ministries withGreg Laurie, PO Box 4000, Riverside, CA 92514.

Material folosit cu permisiune © Harvest Ministries withGreg Laurie, PO Box 4000, Riverside, CA 92514.

Cuvinte cheie: Evanghelia, Dumnezeu, Crestin, Mantuire

Nu sunt comentarii

Nu există comentarii încă.

Other articles
Centralitatea Evangheliei
Evanghelia nu reprezintă doar minimul de cerințe doctrinare necesar pentru a intra în Împărăție, ci modalitatea prin care înregistrăm orice progres în Împărăție. Read more »
Data articolului: 6/28/2013 1:40:28 PM |
Pericolul încercării de a-I fi plăcut lui Dumnezeu
Sandra s-a luptat toată viaţa cu dorinţa de a-i mulţumi pe oameni. Ea spune că nu-şi aminteşte vreo vreme în care să nu să se fi întrebat ce cred ceilalţi despre ea. Read more »
Data articolului: 2/10/2012 12:41:47 PM |
Cel mai transformator cuvânt
Evanghelia pe care ţi-o predici va avea un efect enorm asupra a ceea ce îţi doreşti, a ceea ce gândeşti, spui şi faci... Read more »
Data articolului: 1/22/2012 11:44:32 PM |
Puterea transformatoare a Evangheliei
Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Read more »
Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM |
Cum să nu devii creştin
Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin. Read more »
Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM |
Copyright © William Anderson | All Rights Reserved