Sigla DespreIsus.ro

Puterea transformatoare a Evangheliei

Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM

Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?”

de Elyse Fitzpatrick  (original article)

Cocon

Haide să recunoaştem, nimeni nu citeşte un blog ca acesta decât dacă persoana respectivă este profund interesată şi hotărâtă să crească în pietatea personală şi să îi ajute şi pe alţii să facă la fel. Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Mai mult, cei mai mulţi dintre noi ar răspunde celei din urmă întrebări în modul acesta: „Creştem în evlavie prin Evanghelie.” Şi deşi acesta este răspunsul corect, există posibilitatea ca acesta să nu fie destul de precis pentru a fi de real ajutor. Astfel, vorbim despre Evanghelie, vrem să-i îndreptăm pe alţii spre Evanghelie, dar poate nu vedem cum particularităţile Evangheliei se leagă cu luptele noastre de zi cu zi, cu necredinţa şi idolatria... păcatul nostru. Aşa că haideţi să analizăm pentru un moment cum anume ne schimbă fiecare din adevărurile Evangheliei.

Când vorbim despre Evanghelie, nu vorbim doar despre ceea ce Isus a făcut la Calvar – deşi, desigur, ar fi imposibil să exagerăm importanţa morţii lui substituitoare. În 1 Corinteni 15 Pavel scrie că mesajul Evangheliei nu este doar crucea, este întruparea, viaţa fără păcat, moartea substituitoare, învierea trupească, înălţarea, domnia şi întoarcerea lui Isus Cristos. Este povestea întrupării (Dumnezeu fără carne nu poate muri, v. 3), viaţa Lui fără păcat (moartea unui alt păcătos nu poate face ispăşire „pentru păcatele noastre” v. 3), moartea şi îngroparea Lui substituitoare nouă, învierea trupească obţinând justificarea şi eliberarea noastră din robia păcatului (v. 1-2, 4) înălţarea şi domnia Lui (dezvăluindu-i-Se lui Pavel pe drumul spre Damasc, v. 8) şi întoarcerea Sa victorioasă după mireasa Lui (v. 24-25). Întruparea, viaţa fără păcat, moartea substituitoare, învierea trupească, înălţarea, domnia şi întoarcerea: Evanghelia.

Despre tot acest mesaj al Evangheliei spune Pavel că este „de primă importanţă.” Evanghelia este mai mult decât crucea. Când nu apreciem celelalte faţete ale veştii bune despre lucrarea Lui, suntem tentaţi să folosim suferinţa lui Isus pe cruce ca motivaţie pentru ascultare. Cu alte cuvinte, suntem tentaţi să compătimim victima Isus şi să încercăm să ne supunem prin crearea unui sentiment de vinovăţie (a noastră şi a altora) în loc să-L vedem pe biruitor, pe Isus, care a acţionat cu scop de-a lungul întregii Sale existenţe şi acţionează cu putere asupra noastră ca să ne transforme.

Pe scurt, iată cum ar putea întregul mesaj al Evangheliei să mă influenţeze când mă lupt cu propria mea necredinţă, idolatrie şi păcat: să spunem că primesc o vizită la cină şi îmi dau seama că rămân fără sare de masă. Calculez cât timp îmi ia să ajung la magazin, să iau sarea şi să ajung înapoi acasă aşa încât să fiu o gazdă amabilă şi organizată (plin de idoli pe-aici). Sar în maşină, gonesc până la magazin, iau sarea şi fug la casa rapidă doar ca să mă trezesc blocată în spatele unei femei care clar nu a citit panoul care spunea „până în 10 articole.” Pe loc mă enervez şi apoi, pentru că ştiu că mânia mea este păcat, mă simt vinovată după care, pentru că îmi amintesc toate dăţile când am dat greş în acelaşi fel, mă ia disperarea. Acum, ce opţiuni am?

  • Opţiunea 1: dacă sunt o moralistă fericită, mă asigur că mânia mea este „neprihănită” pentru că persoana din faţa mea nu respectă regulile ca mine. Rămân supărată, dar mă simt mai bine în legătură cu situaţia.
  • Opţiunea 2: dacă sunt o moralistă tristă, recunosc faptul că mânia mea nu este neprihănită pentru că nu îmi iubesc aproapele şi sunt supărată datorită idolatriei mele. Mă simt şi vinovată şi supărată dar acum disper pentru că am impresia că nu o să mă schimb niciodată.
  • Opţiunea 3: m-am gândit la cruce fără să iau în considerare restul Evangheliei, disper şi mai mult pentru că ştiu că Isus a suferit pentru păcatul acesta şi sunt tristă, vinovată şi disperată gândindu-mă la câtă durere a îndurat El pentru mine. În cazul acesta, Evanghelia nu îmi înalţă sufletul, mi-l zdrobeşte.
  • Opţiunea 4: dacă încerc să trăiesc în lumina întregii Evanghelii, inima mi se transformă în următoarele feluri:
  • Datorită întrupării, Isus Cristos ştie exact cum e să trăieşti într-o lume blestemată de păcat cu oameni care încalcă regulile...ca mine. Eu încalc regulile dar El m-a iubit şi a trăit fiecare încercare pe care o întâmpin. El e cu mine. El are milă de slăbiciunea mea (Evrei 4:15). Această înţelegere a dragostei Sale în faţa păcatului meu îmi evaporă supărarea pe aproapele meu care încalcă regulile. Pot să o iubesc pentru că eu am fost iubită şi sunt exact ca ea.
  • Datorită vieţii Sale fără păcat, registrul meu arată o dragoste desăvârşită pentru aproapele meu. El i-a iubit cu desăvârşire pe cei care au încălcat regulile. Acest registru al dragostei desăvârşite pentru aproapele meu îmi aparţine acum; cunoaşterea acestui lucru mă despovărează de vină. Deşi continuu să dau greş în ce priveşte iubirea, registrul Lui îmi aparţine.
  • Datorită morţii Sale substituitoare sunt complet iertată de păcatul meu... chiar şi de păcatele în care par să cad la cea mai mică provocare. Dumnezeu nu mai are nici un pic de mânie pentru mine pentru că a vărsat-o pe toată asupra Fiului Său. El nu este dezamăgit sau enervat. El mă primeşte ca pe o fiică preaiubită.
  • Datorită învierii (şi justificării care vine odată cu ea), ştiu că puterea păcatului în viaţa mea a fost distrusă. Da, am dat greş din nou, dar pot avea curajul să continuu să lupt împotriva păcatului pentru că nu mai sunt roabă a păcatului. Aceasta înlocuieşte disperarea cu credinţă pentru a mă lupta cu egoismul şi mândria mea.
  • Datorită înălţării şi domniei Lui, ştiu că situaţia prezentă nu este o simplă întâmplare. El a orchestrat-o aşa încât să-mi amintesc de El şi să fiu binecuvântată din nou de Evanghelie. El domneşte asupra vieţii mele şi mijloceşte pentru mine chiar acum. Nu sunt sclavă a haosului şi a întâmplării. El este Regele meu suveran şi astăzi mă pot sprijini pe planul Lui iubitor şi mă pot bucura în El.
  • Şi datorită promisiunii întoarcerii Sale, ştiu că într-o zi toate îndoielile, nedreptăţile şi luptele vor înceta. Coada asta din magazin şi planurile mele pentru cină nu sunt totul. Există măreaţa veste bună a Evangheliei. Mă pot întoarce acum acasă şi împărtăşi familiei şi musafirilor mei cum Isus m-a întâlnit la magazin şi ne putem bucura împreună în lucrarea Lui pentru noi.

Întregul mesaj al EvanghFlutureeliei este cel care are puterea de a transforma nişte idolatrii nerăbdători, vinovaţi, egoişti şi disperaţi în nişte închinători ai Dumnezeului Celui Viu liberi şi plini de bucurie. Întregul mesaj al Evangheliei cuprinde întruparea, viaţa fără păcat, moartea substituitoare, învierea trupească, înălţarea, domnia şi întoarcerea Lui. Singura putere îndeajuns de mare ca să ne transforme „din slavă în slavă” (2 Corinteni 3:18) este cea care izvorăşte atunci când Îl vedem pe Isus şi lucrarea Lui glorioasă sau, după cum a scris John Owen, „Acum, în viaţa aceasta, [adevăraţii credincioşi] sunt schimbaţi în asemănarea Domnului atunci când ei privesc la slava Lui. În viaţa de apoi ei vor fi asemenea Lui pentru că Îl vor vedea aşa cum este” (1Ioan 3:2).

[Notă: Citat din Gloria lui Hristos de John Owen]

Articolul a fost publicat pentru prima dată pe blogul The Gospel Coalition.

Cuvinte cheie: Evanghelia, trăirea, evlavie, transforma

Nu sunt comentarii

Nu există comentarii încă.

Other articles
Centralitatea Evangheliei
Evanghelia nu reprezintă doar minimul de cerințe doctrinare necesar pentru a intra în Împărăție, ci modalitatea prin care înregistrăm orice progres în Împărăție. Read more »
Data articolului: 6/28/2013 1:40:28 PM |
Pericolul încercării de a-I fi plăcut lui Dumnezeu
Sandra s-a luptat toată viaţa cu dorinţa de a-i mulţumi pe oameni. Ea spune că nu-şi aminteşte vreo vreme în care să nu să se fi întrebat ce cred ceilalţi despre ea. Read more »
Data articolului: 2/10/2012 12:41:47 PM |
Cel mai transformator cuvânt
Evanghelia pe care ţi-o predici va avea un efect enorm asupra a ceea ce îţi doreşti, a ceea ce gândeşti, spui şi faci... Read more »
Data articolului: 1/22/2012 11:44:32 PM |
Puterea transformatoare a Evangheliei
Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Read more »
Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM |
Cum să nu devii creştin
Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin. Read more »
Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM |
Copyright © William Anderson | All Rights Reserved